Beställ gratis kontantkort från alla operatörer

Mobiltelefon utan abonnemang

De flesta mobiltelefoner går att köpa utan abonnemang. Problemet är att priset på telefonen är betydligt högre för en abonnemangsfri telefon än för en abonnemangs-bunden telefon. Med ett abonnemang kan du skaffa dig en splitter ny och dyrare modell för en billig peng. En iPhone eller Samsung Galaxy som normalt kan gå på minst ett par tusenlappar kan bli din för en spottstyver om du ingår ett abonnemangsavtal. Utan abonnemang tvingas du köpa samma telefon för originalpriset. Samtidigt finns det en del fördelar med att skaffa sig en telefon utan abonnemang.Kontantkortet ger dig till exempel full koll över hur mycket du spenderar i telefonikostnader varje månad och du slipper komma hem och hitta en skyhög mobilfaktura i brevlådan. Du kan dessutom byta till en bättre betalningsplan när du vill och hur ofta du vill. Är telefonen olåst kan du enkelt gå över till en annan mobiloperatör om du inte är nöjd. Däremot är det viktigt att tänka på att om krediten tar slut kan du inte längre ringa på telefonen förrän du har tankat kortet på nytt. Med en abonnemangs-bunden telefon ringer du istället helt fritt för en fastmånadsavgift (om du väljer rätt lösning).


Comviq Fastpris Mini ger dig fria samtalsminuter, fria SMS och MMS samt 1 GB surf. Obundet, ingen bindningstid.
Endast 95 kronor per månad

Till Butiken

Byt mobil före abonnemangets slut

Numera kan du dessutom byta telefon varje år utan att behöva vänta på att bindningstiden ska komma till ända. I mitten på förra året introducerade Telenor ett helt nytt system med inspiration från USA där kunderna kan byta in sin telefon varje år utan extra kostnad. Med Telenor Change kopplas inte längre avbetalningen av telefonen till abonnemanget utan läggs separat. När halva värdet har betalats kan kunden byta in sin gamla telefon i en Telenorbutik mot en ny modell medan abonnemanget rullar på som vanligt. De gamla telefonerna säljer Telenor sedan vidare på den globala andrahandsmarknaden. Villkoret för att Telenor ska ta emot telefonen är förstås att den fungerar, inte har några djupa repor och inte är fuktskadad på något sätt. Telenor Change gäller samtliga privatabonnemang och alla telefoner som kostar mer än 2 400 kronor. Det gäller dock inte retroaktivt, utan först för telefoner som köpts från och med den 17 juni 2014.

Lönar det sig då att köpa en telefon utan abonnemang?

Frågan kanske borde vara vad som lönar sig mest; kontantkort eller abonnemang? Det beror helt och hållet på hur stort behov du har av mobiltelefonen. Ringer du ganska lite eller kanske till och med bara i nödfall kan ett kontantkort vara det perfekta alternativet. Är du däremot en person som är beroende av telefonen större delen av tiden och vill kunna ringa fritt utan att riskera att krediten tar slut mitt i ett viktigt samtal är förmodligen ett abonnemang en betydligt bättre idé. Visserligen har du större kontroll över dina utgifter med ett kontantkort, men numera erbjuder en hel del mobiloperatörer abonnemangslösningar med fast pris. Detta innebär att du kan ringa och surfa fritt under hela abonnemangstiden för en fast månadsavgift, vilket i sin tur ger dig kontroll över dina telefonikostnader.

Lämna ett svar