Beställ gratis kontantkort från alla operatörer

Mobilt bredband trots betalningsanmärkning

I Sverige noteras det hos ett kreditupplysningsföretag om man inte längre räknas som pålitlig i betalningssammanhang. Det betyder oftast att man har missat att betala en faktura, eller inte kunnat hålla sig till avbetalningsplan för lån. Det är inte Kronofogdemyndigheten som utfärdar betalningsanmärkningar, utan de beslutar bara om det ska bli en registrering eller inte.

Minst 600 000 människor i Sverige har betalningsanmärkningar. Dessa gör det komplicerat, och i många fall rent utav omöjligt för privatpersoner och företag att ingå avtal.

Det är inte bara huslån och billån som kan påverkas negativt av att man har samlat på sig en eller flera betalningsanmärkningar. Även för att teckna ett mobilabonnemang så krävs det ett fläckfritt register, i alla fall hos de allra flesta operatörerna. Alternativen som kvarstår är då att antingen köra på kontantkort istället, eller höra med till exempel Tre och Tele2 som båda kan tänka sig att frångå sina kreditupplysningsprinciper i enskilda fall. Hallon är i nuläget den enda svenska operatören som inte kräver någon form av kreditupplysning.


Comviq - Beställ gratis trots betalningsanmärkning!

Till Butiken

Möjligheter för dig med betalningsanmärkning

Om du har oturen att ha en eller flera betalningsanmärkningar i ditt namn så har du ett begränsat antal alternativ för att lösa din mobiltelefoni. Du kan till exempel hålla dig till kontantkort. Då behöver du inte ingå avtal med operatören utan fyller bara på pengar på ditt kort. Med kontantkort har man dock inte flera av fördelarna som ett abonnemang har; det är oftast dyrare och telefonen blir obrukbar så fort pengarna är slut.

 

Alternativt kan du be någon att signa ett abonnemang för dig. Då kommer den personen att bli betalningsansvarig, så det är kanske inte vilken kompis som helst som går med på det. Men en förälder eller ett syskon som litar på att du sköter dig, kanske är villig att teckna abonnemang och få en telefon (som man ofta får) som du kan använda.

 

Tele2 och Tre kräver oftast kreditupplysning och låter oftast inte personer med betalningsanmärkningar teckna abonnemang hos dem. Men de kan göra undantag och går alltid att diskutera med, så det kan vara värt ett försök.

 

Det luktar Hallon

Annars heter räddaren i nöden Hallon. Hallon är ett lite annorlunda företag som inte tror på varken bindningstid, uppsägningstid eller kreditkontroller.

 

De låter vem som helst teckna abonnemang och löser betalningen utan fakturor. Istället dras pengarna för abonnemanget den 1:a varje månad, direkt från kundernas bankkort (VISA, VISA Electron eller Mastercard). De har ingen bindningstid heller så att man som kund kan avsluta abonnemanget precis när man känner för det. Uppsägningstid eller avgifter för att avsluta abonnemanget har de inte och man får alltid använda upp fria samtal, surf och sms som man redan har betalt för.

 

Hallons säger själv på sin hemsida: ”Om du tror på oss, så tror vi på dig”. Det betyder att de inte gör en kreditkontroll innan de låter kunderna teckna abonnemang. Det enda som kollas är att du är över 18 år och folkbokförd i Sverige.

Lämna ett svar