Beställ gratis kontantkort från alla operatörer

Mobil för seniorer

Under de senaste åren har nya mobiltelefoner släppts på marknaden med de äldre i fokus. Bland annat har Doro tagit fram en särskild modell med förenklat Android-gränssnitt och nyligen lanserade man ytterligare två telefoner och en surfplatta.

Doro Phoneeasy 740 och 780 heter de första modellerna med gränssnittet Doro Experience. Doro Experience är ett förenklat operativsystem där användaren får tillgång till en anpassad datormiljö med stora och tydliga ikoner. Installationen sker antingen via DVD eller en nedladdningslänk. Doro Experience är även anpassningsbart vilket innebär att det kan justeras till att hamna på en nivå som passar användaren. Doro Phoneeasy 740 är Doros kanske populäraste modell. Telefonen kommer bland annat med en pekskärm och utskjutbar numerisk knappsats med rejält tilltagna knappar på telefonens framsida, tänkt för personer som kanske inte ser så bra utan läsglasögon. Utöver stora knappar och ett gränssnitt med stor text (som går att förstora ännu mer om så skulle behövas) räknar telefonen även med Wifi. Genom Doros egen appbutik kan användaren ladda ner en rad olika appar, de flesta så kallade nyttoappar som webbradio och ficklampa.


Comviq Fastpris Mini ger dig fria samtalsminuter, fria SMS och MMS samt 1 GB surf. Obundet, ingen bindningstid.
Endast 95 kronor per månad

Till Butiken

Mobiler med säkerhetsfunktioner

Andra mobiloperatörer har valt att koncentrera sig på att utveckla mobiltelefoner med speciella säkerhetsfunktioner. Det österrikiska företaget Emporia säljer telefoner med inbyggt nödlarm, stor skärm och kraftig högtalare för äldre personer med hörselnedsättning. Även för den som föredrar att ha mobilen på ljudlöst läge är vibrationssignalen betydligt starkare än hos vanliga mobiltelefoner. Upp till fem nödtelefonnummer går att lagra och därefter koppla till en röd knapp som är tänkt att användas i nödfall. Genom en annan funktion kan textmeddelanden programmeras in och kopplas till nödsystemet. Dessa skickas sedan automatiskt iväg när användaren trycker på den röda knappen. Typen av modell riktas främst till personer över femtio som letar efter ett användarvänligt alternativ med supportinriktade appar. Ofta har både kamera och musikspelare tagits bort och ersatts med funktionella appar som i likhet med Doro kan ersätta ett vanligt gränssnitt.

Viktigt att tänka på innan du köper mormor en mobiltelefon är att se till att telefonen kommer med stora, belysta snabbvalsknappar, SMS-larm och och programmerbara nödsamtalsnummer. Skärmen på telefonen ska vara lättläst, med stor och tydlig text. Telefonen måste även räkna med en ordentlig högtalare, synlig ringindikator och helst en inbyggd hörselslinga. Viktigast av allt är kanske dock batteriet. Ju bättre batteri desto längre taltid/vilotid och mindre risk att telefonen stängs av automatiskt under en nödsituation. Ta reda på vilka alternativ som finns på marknaden och jämför sedan funktioner och abonnemangslösningar. Hos Doro och Phonehouse hittar du en hel del information om olika modeller. Test.se gjorde nyligen en undersökning av mobiler för seniorer där man kom fram till att Doro Phone Easy 621 är den bästa modellen i kategorin. Doro Phone Easy 621 är en vikbar telefon med stor skärm, snabbval, kamera, radio, bluetooth och 3G. Ett extra högt och tydligt ljud gör det enkelt att använda telefonen. Det går även att spela in SMS (SMS-knapp ingår) och MMS meddelande samt spela in och skicka videomeddelanden.

Lämna ett svar