Beställ gratis kontantkort från alla operatörer

Kontantkort eller abonnemang?

Det är ofta man ställer sig just den frågan när det är dags att välja alternativ för mobiltelefoni. Svaret varierar beroende på hur stort ditt behov är och hur mycket du är villig att spendera i telefonikostnader.


Comviq Fastpris Mini ger dig fria samtalsminuter, fria SMS och MMS samt 1 GB surf. Obundet, ingen bindningstid.
Endast 95 kronor per månad

Till Butiken

Olika fördelar

Ett kontantkort ger dig frihet och kontroll över hur mycket du ringer för. Med kontantkortet tvingas du att hålla dig inom en viss kostnadsram eftersom du inte kan ringa för mer än summan du har tankat på ditt kontantkort. Efter att krediten är slut måste du på nytt ladda kortet innan telefonen kan användas. En annan fördel är att du dessutom slipper binda dig till ett abonnemang som kan ha dig låst i upp till två år (och minst ett år) och där en rad extra avgifter ofta ingår. Samtidigt är ett abonnemang faktiskt billigare i längden eftersom prisplanen är mer förmånlig än för ett kontantkort. Väljer du ett abonnemang med fast pris är abonnemanget i regel billigare än ett kontantkort med fast pris. Väljer du ett abonnemang med minuttaxa brukar även den vara lägre och du får ofta större surfmängd för pengarna. Däremot är det viktigt att tänka på att ett abonnemang som du förbinder dig till i år kanske inte alls är lika förmånligt nästa år eller ens om ett halvår. Med ett kontantkort kan du byta till en bättre betalningsplan när du vill och hur ofta du vill. Är telefonen olåst behöver du inte heller dras med samma mobiloperatör om du inte är nöjd utan kan lätt byta till någon annan. Det finns dock ett krux med detta. När det gäller valet av telefon har du långt ifrån ett lika stort utbud av modeller som när du tecknar abonnemang, särskilt om du har en begränsad budget. Med ett abonnemang kan du skaffa dig en ny dyr modell för en billig peng. En iPhone eller Samsung Galaxy som normalt kostar ett par tusenlappar kan bli din för en struntsumma på kanske en femtiolapp om du ingår ett abonnemangsavtal.

Vad är bäst? Kontantkort eller abonnemang?

Vad är då bäst att välja? Kontantkort eller abonnemang? Det beror faktiskt helt och hållet på vilken roll telefonen spelar i ditt dagliga liv. Hur stort är ditt behov för en telefon? Är du en person som ringer ganska lite och vill ha full koll över dina kostnader kan kontantkort vara det perfekta alternativet. Är du dessutom under 18 år är kontantkortet en utmärkt lösning eftersom du inte kan teckna avtal själv. Är du å andra sidan en person som använder telefonen (och även internet) i princip hela tiden och kanske till och med i jobbsyfte är nog inte ett kontantkort det ideala alternativet. Du vill kunna ringa fritt utan att riskera att pengarna tar slut och ett abonnemang är då förmodligen en bättre idé. När det gäller att ha översikt över hur mycket du ringer för erbjuder numera många mobiloperatörer en abonnemanglösning med fast pris. Detta innebär att du kan ringa och surfa fritt under hela abonnemangstiden, vilket i sin tur ger dig full koll över dina telefonikostnader.

Lämna ett svar